Verloskundigenpraktijk Montferland Wehl Volg ons op Twitter
Zwanger, en nu? : Kraambed
 
Het kraambed – wat kun je ervan verwachten? Informatie van de verloskundigenpraktijk Montferland Wehl

De eerste dagen in het kraambed is het wennen aan de nieuwe situatie. En jullie leren vanzelf de baby steeds beter kennen. Het is een vermoeiende maar ook weer heerlijke nieuwe situatie. Neem daar goed de tijd voor!

Het is handig om van te voren te bekijken hoeveel dagen je partner vrij krijgt van zijn/haar werk. Soms is dit maar 2 dagen.
Het kan heerlijk zijn om als partner de kraamdagen ook thuis te zijn. Zo kun je echt samen wennen aan de nieuwe situatie.
Soms is het praktischer dat je partner vrij neemt als de kraamhulp voor de laatste keer komt. Al met al ligt het er helemaal aan wat met de werkgever te regelen is.
Er zijn sowieso wettelijke regels. Kijk hiervoor op de volgende link:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kraamverlof-en-partnerverlof

Wanneer je bevallen bent, komen wij gedurende het kraambed ongeveer 3 tot 4 keer langs.
De eerste keer is de dag na de bevalling of, als je in het ziekenhuis bent bevallen, de dag nadat je uit het ziekenhuis bent ontslagen.
Daarna om de dag. Meestal bellen we een keertje op de 6de dag na de bevalling.
En als de baby ongeveer 1 week oud is komen we, als alles goed gaat, voor de laatste keer op huisbezoek.

Het kraamcentrum waarbij je bent aangesloten heeft als het goed is een boekje achtergelaten met allerlei handige uitleg en tips. Wij adviseren iedereen dit boekje voor de bevalling eens door te lezen.

Opknappen na de bevalling:
Een bevalling is een ware beproeving voor het vrouwenlichaam. Dit hangt natuurlijk ook af hoe lang de bevalling heeft geduurd en of er allerlei “toeters en bellen” aan te pas zijn gekomen.
Het is je heel moeilijk voor te stellen wat het met een lichaam doet. Misschien is het handig om te weten dat je als vrouw de eerste paar dagen zelfs te moe kan zijn om heel simpel onder de douche te gaan. Of om naast het badje te staan als de kraamverzorgster de baby baddert. Het kan zelfs te veel zijn als er te veel of te vaak bezoek komt. Het zweet kan je letterlijk uitbreken. En als je dan niet luistert naar je lichaam kun je op een gegeven moment zo moe zijn dat het huilen je nader staat dan het lachen.

UITRUSTEN is dus heel belangrijk.
Wij adviseren dan ook 4 dagen volledige bedrust (alleen voor het toilet en de douche uit bed). Vervolgens de 5de en 6de dag alleen voor het eten naar beneden. En vanaf dag 7 wat meer naar beneden en, als het lukt, een ommetje om het huis.
Het is niet alleen maar dat je emotioneler bent als je niet voldoende rust neemt/krijgt. Maar je kunt ook allerlei lichamelijke klachten krijgen:
Hoofdpijn, buikpijn, rugpijn………
Hoe meer je in het kraambed rust, des te beter ben je te pas als de kraamverzorgster weg is.

DE BABY

Voeding:
De baby wil regelmatig drinken, dus ook ´s nachts. De eerste dagen moet de baby om de 3 uur gevoed worden. Bij borstvoeding is het zelfs heel normaal dat de baby de eerste paar dagen heel vaak wilt drinken. Wel 10 tot 14 keer.
Wanneer de kleine goed groeit kun je op een gegeven moment over gaan na de 4 uur voeden.
In de eerste dagen zal elke baby af gaan vallen, dit is heel normaal.
Wij en de kraamverzorgster houden in de gaten dat de baby niet teveel afvalt. De meeste baby´s zijn binnen twee weken weer op geboortegewicht.

Borstvoeding:
Wist je dat wanneer een kind een aantal maanden borstvoeding krijgt deze beschermt zal zijn voor het leven!!! Tegen suikerziekte, maag en darm aandoeningen, soorten kanker, hoge bloeddruk etcetera!
Daarnaast is het een directe beschermer tegen infecties!! Als bijvoorbeeld de griep heerst of iedereen is snot verkouden (bijvoorbeeld een peutertje dat nog rondloopt), de baby wordt door de borstvoeding direct beschermt. De borstvoeding van de eerste dagen zorgt zelfs voor een beschermingslaagje in het maag darm kanaal!!
Door de baby vaak aan te leggen worden de melkklieren zo gestimuleerd dat ze na een tijdje borstvoeding aanmaken. De baby kan de eerste 2 of 3 dagen wel 14 x op den dag willen drinken. Dit is heel normaal. De voeding moet nog goed op gang komen en een maagje is maar een duimtop groot. De baby kan dus ook maar kleine beetjes drinken en moet / mag daarom ook heel vaak drinken. Na ongeveer de 3de /4de dag na de bevalling merk je dat de borsten wat voller raken en komt er wat stuwing van de borsten. Soms kan dit zo heftig zijn dat je borsten erg gespannen en gevoelig zijn.
Regelmatig aanleggen en de baby goed laten drinken (let op actief drinken van de baby, hij/zij moet echt "kloeken"). Dit is van belang en zorgt er vaak voor dat de stuwing niet te hevig wordt. De stuwing mag ook niet te hevig worden.

Bij erge stuwing kan de baby de borst niet meer pakken (de tepel is strakgetrokken) en zal dan erg onrustig worden. dan is het van belang dat voor het aanleggen de borst iets leeg gemaakt wordt (met een kolf of met de hand) zodat de tepel goed te pakken is. Hele erge stuwing moet ook vermeden worden. De melkkliertjes kunnen kapot gaan en met een aantal weken kan de borstvoeding "op" zijn omdat de melkkliertjes kapot zijn gegaan. 1 of 2x de borsten dan goed leeg kolven is meestal al wel genoeg om het probleem te verhelpen. Al met al kan het soms wel 2 of 3 weken ploeteren zijn voordat de borstvoeding echt goed loopt. Maar allemaal zeer de moeite waard.
Al met al kan 97% van de vrouwen borst voeding geven!
Het is ook heel goed om verschillende voedingshoudingen uit te proberen, hierbij helpt de kraamhulp. Bij problemen met het voeden, zoals tepelkloofjes, pijn bij het voeden, weinig melk of veel melk zullen de kraamverzorgster en wij je goed helpen. Een lactatiedeskundige hier in de regio zijn Marlinda Roes en Marlies v Wessel:
06-23499935/ www.lactatiekundigenpraktijkmama.nl
1x per 8 weken is er een cursus over borstvoeding gegeven door de lactatiekundige.

Flesvoeding:
Hoewel borstvoeding de allerbeste voeding is die je je baby kunt geven kan het soms niet anders en moet je je baby flesvoeding geven. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die medicijnen slikken.
Ook hierbij is het regelmatig aanbieden van de fles belangrijk. Er zijn verschillende flessen en spenen. Van kinderartsen wordt vaak de Difrax-fles geadviseerd. Het is heel belangrijk de flesvoeding zo aan te maken hoe het op de verpakking staat. De kraamverzorgster zal jullie hierin begeleiden. Ook in het opvoeren van de hoeveelheid voeding.
Als je geen borstvoeding geeft heb je toch vaak rond de derde dag stuwing van de borsten. Dit komt omdat je lichaam op het geven van borstvoeding is ingesteld. De stuwing gaat vanzelf over als je een strakke BH aandoet, de borsten weinig stimuleert en bij noodzaak koelt.

Slapen en andere behoeftes van de baby:
Elke baby is anders en het heeft ook even tijd nodig om hem/haar goed te leren kennen. Desondanks zijn er een aantal tips voor een tevreden baby!

  • De baby slaapt heel veel, die slaap heeft hij/zij ook echt nodig. Zorg daarom ook voor een rustige omgeving: niet teveel prikkels (TV, muziek, computer, veel visite, veel en/of bont speelgoed is nu ook nog te vroeg).
  • als een baby onrustig is of huilt wil je erachter komen wat hij nodig heeft. Dit kun je testen: is het zuigbehoefte, is het honger, is het "bij-jou-willen-zijn", zijn het krampjes of een vieze luier, is hij/zij moe?
  • baby´s kun je in de eerste 5 tot 6 maanden niet verwennen, wees er niet bang voor! Ze hebben nu alleen veel slaap, eten en liefde nodig!

Verzorging van de baby

Navelstompje:
Als de baby is geboren en de navelstreng is doorgeknipt zit er nog een stukje navelstreng aan het buikje, het zogenaamde "navelstompje". Eigenlijk hoef je hier niets aan te doen. Het "droogt vanzelf in" en valt er na een aantal dagen vanzelf af. Na het badderen voorzichtig droogdeppen. Meer niet.
Het kan ietsje bloeden. Ook dan niet veel doen. Hoe meer je gaat poetsen bij dat naveltje, des te meer het geïriteerd raakt.
Het bloed bij het naveltje mag nooit druppelen. Dan altijd contact opnemen met de verloskundige.

Temperatuur
Zorg ervoor dat je in het kraambed altijd een thermometer in huis hebt. Je moet ook 2 kruiken in huis hebben om de baby warm te houden.
Een pasgeboren baby kan zich de eerste paar dagen moeilijk op temperatuur houden. De kraamverzorgster zal hier goed uitleg over geven.
Bij koorts, of ondertemperatuur, altijd de verloskundige bellen.
Na ongeveer 1 week snapt het babylijfje hoe het de temperatuur moet regelen en zijn de kruikjes meestal niet meer nodig.

Huilen
Babies huilen om duidelijk te maken dat er iets is. Het kan heel simpel honger zijn of bijvoorbeeld een vieze poepbroek.
Bedenk je ook dat een baby 9 maanden in de buik van moeder allerlei geluiden heeft gehoord: de hartslag van moeder, haar darmgerommel, haar stem.
En dan ineens moet een baby het maar fijn vinden om in een stil kamertje, helemaal alleen, te liggen. Tja, dat vinden ze dus niet altijd fijn.
De baby kan ook wat krampjes hebben. Of er kan een boertje dwars zitten.
De baby tegen je borstkas aan leggen, dan wat rond wandelen en neuriën. Het kan wonderen doen.
De baby heeft ook die 9 maanden heel strak in een kleine ruimte gelegen. Inbakeren kan dan ook heel fijn zijn voor de baby.
Kijk voor meer informatie over inbakeren en bijvoorbeeld veilig slapen op;
https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen/beddengoed-voor-kinderen/inbakeren?gclid=COePnofQiMsCFZKZGwod21MLiQ

Plassen
We willen graag dat de baby binnen 24 uur geplast heeft. Meestal plast een baby de eerste paar dagen nog niet zo veel (1 of 2 keer per dag). Daarna gaat de baby steeds meer drinken en dus ook steeds meer plassen. Als een baby te weinig binnen krijgt plast het ook niet veel en meestal is die urine ook erg geconcentreerd. Als de baby voldoende drinkt dan plast de baby ook veel en is de urine ook helder.

Poepen

Meestal poept de baby al direct na de geboorte. Dit is hele zwarte taaie ontlasting, meconium genaamd. De billetjes goed vet insmeren is erg handig. Dan krijg je die zwarte ontlasting makkelijker van de billetjes. In de loop van de 3de dag zal de poep minder zwart worden, groenig verkleuren en uiteindelijk na 4 tot 5 dagen zal de poep geel worden.
Een baby kan heel vaak poepen ( 6……7x per dag) maar na verloop van tijd om veel minder vaak ( 1x in de zoveel dagen). Zolang de baby nergens last van heeft, niks doen. Alleen bij weinig poepen, harde ontlasting en krampjes is er actie nodig. Jullie kunnen ons dan altijd om advies vragen.

Geel zien
Alle babies worden wel een beetje geel. De lever van een pasgeboren baby is namelijk nog niet rijp. Als het geel zien te erg wordt (meestal is het oogwit dan ook geel) moet de baby geprikt worden op de bilirubine. En soms, als deze bilirubine te hoog is, moeten babies onder een speciale lamp liggen. Dit is hier in de regio altijd in het ziekenhuis. Het is bijna nooit heel ernstig. Na een paar dagen (soms al na 2) mag de baby gewoon weer naar huis.

Hielprik
Na 4 tot 5 dagen doen wij, de verloskundige, de hielprik. Er is jullie in de zwangerschap al uitleg over gegeven.
Kijk voor meer info op:
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hielprik

Naar buiten
Omdat een pasgeboren baby zich nog moeilijk op temperatuur kan houden kun je niet zo maar naar buiten met de baby. De kraamhulp zal je hier van alles over vertellen. Als de baby goed groeit en als de temperatuur van de baby goed en stabiel is kun je meestal lekker gaan wandelen.

DE KRAAMVROUW

Herstel na de bevalling:
Het kraambed duurt tot ongeveer zes weken na de bevalling. Het duurt wel zijn tijd voordat het lichaam weer helemaal hersteld is (banden, baarmoeder, bekkenbodem etc.). Het is aan te raden binnen 9 maanden niet opnieuw zwanger te worden i.v.m. het nodige herstel. In de eerste week is met name rust belangrijk.

Bloedverlies en naweeën en plassen
Na de bevalling zal je bloedverlies hebben, de hoeveelheid is te vergelijken met een ruime menstruatie. Gedurende deze tijd zal je baarmoeder kleiner worden, dit kan aanvoelen als weeën en wordt daarom ook naweeën genoemd. Om de pijn te verlichten helpen warmte, massage en zo nodig paracetamol. De baarmoeder kan het beste samentrekken en herstellen als de blaas regelmatig geleegd wordt. Dus, regelmatig plassen is heel belangrijk. De eerste paar dagen voel je niet dat je moet plassen. Het is dan heel belangrijk om iedere 3 uur te gaan plassen.
Als je denk dat je klaar bent met plassen……eventjes heen en weer wiebelen om te kijken of er nog iets urine komt. Zo heb je de minste kans op een blaasontsteking.

Wond
Mogelijk heb je bij de bevalling een knip gehad of is er een stukje huid gescheurd aan de onderrand van de vagina. Om de wond zo goed mogelijk te laten genezen moet je veel rusten. Het kan prettig zijn om bij, maar zeker na het plassen, de wond met lauw water na te spoelen. De hechtingen lossen vanzelf op. Wij kunnen de hechtingen na 6 dagen ook verwijderen.

Ontlasting
Meestal moet je bij de bevalling vaak naar de toilet. Bij het persen perst het kindje de laatste ontlasting bij de moeder ook weg. Voor ons het bewijs dat je goed perst trouwens!
Als met al zal de eerst ontlasting dus ook meestal pas na een paar dagen komen. Soms kan dat gevoelig zijn i.v.m. hechtingen. Goed om te weten dat er helemaal niets met die hechtingen kan gebeuren. Als de ontlasting na 5 dagen nog niet is gekomen hebben we allerlei "huis, tuin en keukenmiddeltjes" om het goed op gang te brengen.

Aambeien
Aambeien zijn een soort spataderen bij de anus. Niet erg maar wel vervelend. Er zijn allerlei middeltjes voor.
Het kan prettig zijn om, als je ontlasting hebt gehad, de onderkant niet met wc-papier schoon te maken maar met vochtig-toiletpapier.

Borsten
Met een dag of 3 komt de borstvoeding flink op gang. Ook al geef je geen borstvoeding, je lijf zal toch voeding gaan produceren.
Als je borstvoeding geeft is het vaak aanleggen van de baby en goed leeg laten drinken van de borsten meestal voldoende.
Geef je geen borstvoeding, dan is het handig om een hele strakke BH te gaan dragen en de borsten te koelen. Je mag natuurlijk paracetamol slikken.
Meestal duurt de ergste stuwing 1 tot 2 dagen.

Ervaring van de Bevalling
Elke bevalling is anders. Het blijft wel belangrijk om achteraf nog over de bevalling te praten en mogelijke vragen te beantwoorden. Hier zijn wij het juiste aanspreekpunt voor! Jullie zullen merken dat je beide de bevalling als heel anders ervaren kunt hebben. Dat is natuurlijk helemaal oké. Zolang er maar begrip is voor elkaar. Als barende vrouw krijg je sowieso niet alles mee rondom de bevalling. Daarom alleen al kan het heel fijn zijn om hier samen met je partner over te praten.

Veranderingen en emoties
Kon je tijdens de zwangerschap al last hebben van stemmingswisseling, in je kraamtijd kan je hier nog meer last van hebben door hormoonsverandering en de nieuwe situatie waarin je je bevind (met name de eerste week kan een flinke uitputtingsslag zijn…..onrustige nachten, vaak voeden van de baby, weinig tijd voor je zelf of jullie tweetjes). Dit geldt ook zeker voor de partner.

Emoties:
Het kraambed is meestal een blije tijd. Je hebt een prachtige baby gekregen, de felicitaties stromen binnen, je krijgt bloemen en bezoek en er wordt goed voor je gezorgd door de kraamverzorgende. Je kunt je geluk niet op. Ondanks alle vermoeidheid kun je, kunnen jullie heerlijk genieten.
Maar dit is niet altijd zo
Tegelijkertijd kan de kraamtijd ook best heftig zijn. Er komt veel op je af. Je kunt bevangen worden door angst of twijfels: hoe moet dat straks, als de kraamverzorgende er niet meer is? Blijft ons kindje huilen? Doe ik het allemaal wel goed? Er is nogal wat gebeurd, zeker bij een eerste kindje staat je leven toch behoorlijk op zijn kop.
In combinatie met alle hormonen die nu kunnen opspelen, kun je ook last hebben van de beruchte 'kraamtranen'. De meeste vrouwen hebben hier wel last van, vaak tussen de 4e en 10e dag na de bevalling. Je bent moe, kan om de kleinste dingen huilen of boos worden en soms zie je het even helemaal niet meer zitten. Dat is niet gek, bijna elke vrouw die een bevalling heeft meegemaakt, zal het herkennen. Meestal gaat het om een paar van de buien, of ben je een paar dagen achter elkaar van slag. Ook je partner kan last hebben van gevoelens van moeheid of onzekerheid, of nog behoorlijk onder de indruk zijn van de bevalling.
Wij als verloskundigen houden ook in de gaten of jullie kunnen genieten en blij kunnen zijn. Op het moment dat we denken dat het niet "lekker loopt" ondernemen wij direct actie om erger te voorkomen.

Onze belangrijkste adviezen voor de kraamtijd om deze zo optimaal mogelijk te laten verlopen zijn:

  • De eerste 3 to 4 dagen in bed blijven. Alleen voor de douche en toilet uit bed!
  • Het rustuurtje van 13.00-15.00 benutten en dan in bed gaan liggen, het liefst samen met je partner en de baby dicht in de buurt. Of als de baby wat onrustig is, juist de baby beneden bij de kraamverzorgster zodat jullie goed kunnen rusten.
  • Bezoek op jullie behoeftes en die van de baby afstemmen. Veel rust in huis doet wonderen.
  • Laat je verwennen door de kraamverzorgster en poets niet zelf het huis
  • Vraag alles wat je wilt vragen aan de kraamzorg, aan ons eventueel aan de lactatiekundigen, daar zijn we voor!
  • En vooral genieten...! zo herstel je het beste en hou je het met elkaar het langst vol!

Na een dag of 8 sluiten we het kraambed af. Die laatste dag krijgen jullie nog veel informatie. Op stencils en per mail.
De wijkverpleegkundige gaat automatisch contact met jullie opnemen om een afspraak te maken. Die eerste keer komt ze bij jullie thuis langs.
De gehoortest van de baby wordt dan ook geregeld. Kijk voor meer informatie over het consultatiebureau:
http://www.sensire.nl/yunio/