Verloskundigenpraktijk Montferland Wehl Volg ons op Twitter
Echoscopie
 

Corinna, Astrid, en Judith hebben allen een diploma voor de echoscopie. In februari 2006 heeft Judith Snelder haar diploma gehaald voor de gespecialiseerde echoscopie (de nekplooimeting en de 20 weken echo). Alle eerstelijns echo's worden in deze praktijk gemaakt. Op alle locaties. Als er een reden is om een echo te laten maken, wordt deze echo altijd vergoed. Dit noemen we een "diagnose echo". Maken we een "diagnose echo" dan worden er ook altijd fotootjes en mogelijk ook filmpjes mee gegeven. Neem daarom altijd een USB stickje mee. Tijdens de gewone spreekuren hebben we ook altijd het echo-apparaat aan staan. Echter, dit "even kijken naar je kindje" is geen diagnose echo! Het moet vergeleken worden met "even luisteren naar je kindje" bij de gewone controle.

D.m.v. de echoscopie kunnen in de zwangerschap een heleboel zaken bekeken worden:. De beroepsgroep van gynaecologen (NVOG) heeft met goedkeuring van onder andere de beroepsgroep van verloskundigen (KNOV) een folder gemaakt over echoscopie in de verloskunde.

Je kunt deze lezen via de volgende link: http://www.nvog.nl/Sites/Files/0000000084_echoscopie_tijdens_de_zwangerschap.pdf

De 20 weken echo en of combinatietest
Voor meer informatie over dit onderwerp en het echocentrum voor de 20 weken echo en combinatietest verwijzen wij naar de volgende website: www.v-e-z.nl
Het VEZ ( Verloskundig Echoscreeningscentrum Zevenaar ) is een echocentrum dat zich gespecialiseerd heeft op de 20 weken echo en de combinatietest. Ivm de grote klantentevredenheid en prima resultaten sturen wij onze cliënten naar dit echo centrum. In verband met de keuze vrijheid is de klant echter altijd vrij om naar een ander echocentrum te gaan.

Eerstelijns echoscopie, echoscopie in de verloskundigenpraktijk:

In het begin van de zwangerschap (rond de 7 weken) kijken we of het hartje klopt, is het 1 of zijn het meer baby's, zit de baby in de baarmoeder of daar buiten en we proberen te kijken naar vleesbomen en de vorm van de baarmoeder. Het heeft niet veel zin om eerder een echo te maken. Pas na de 6 weken kunnen we het hartje van de baby zien kloppen. We kijken rond de 29 weken ook standaard naar de groei van de baby. Deze groei echo vergelijken we dan met de groei bij de 20 weken echo. Op die manier ontstaat er een mooie "groeicurve" van de baby. Aan de hand daarvan kunnen we de zorg, als dat nodig is, aanpassen. Als een groeicurve afbuigt is het noodzakelijk dat de groei echo wordt herhaald. Soms wordt er bij 32 weken nog een keer naar de ligging van de placenta gekeken. Iedereen krijgt ook nog rond de 35 weken een liggings-echo. En deze wordt soms gecombineerd met groei meting. Er wordt zowel bij de 29 weken als bij de 35 weken echo naar de hoeveelheid vruchtwater gekeken en de niertjes.

Daarnaast mag men ook voor de "combinatietest" en de "20 wekenecho" kiezen. Meer hierover kun je lezen bij het kopje "onderzoeken" en bij www.v-e-z.nl. Het VEZ is het Verloskundig Eerstelijnsechoscreeningscentrum Zevenaar, hier worden alle 20 weken echo's en nekplooimetingen uit de regio gedaan.

Tweedelijns echoscopie, echoscopie in het ziekenhuis:
Als er in het ziekenhuis een echo wordt gemaakt dan is daar altijd een bijzondere reden voor. Meestal groeit de baby dan niet goed, of juist veel te hard.
Voor de zogenaamnde "pret-echo" verwijzen wij naar echobureau "Echowonder" te Arnhem: www.echowonder.nl Mensen werkzaam in dit echobureau zijn allen gediplomeerd echoscopist.

Het is altijd goed om te bedenken dat bij iedere echo iets bijzonders gezien kan worden. Zowel bij moeder als baby. Denken wij iets bijzonders te zien dan zullen wij dit mee delen en de a.s. ouders voor de keuze stellen verder onderzoek te laten doen. Maar van de andere kant is het ook goed om te weten dat bij de echo niet "alles" gezien kan worden. En met name de echo op de verloskundige praktijk of bij de gyaecoloog, beperkt zich vaak tot alleen maar het kijken naar de groei van de baby of de hoeveelheid vruchtwater.