Verloskundigenpraktijk Montferland Wehl Volg ons op Twitter
Zwanger, en nu? : Bevalling
 

De geboorte van een kind is een unieke gebeurtenis die een enorme indruk maakt. Het is voor ons een voorrecht om een bevalling te begeleiden en ernaar te streven mensen op een veilige manier een fijne ervaring te bezorgen bij dit grootse karwij. Men kan zichzelf voorbereiden door cursussen te volgen en boeken te lezen. Ook is het handig van tevoren na te denken over het beloop van de bevalling: hoe wordt er gedacht over pijnstilling, thuis -of ziekenhuisbevalling, baarkruk/bad of badbevalling (wat doet de partner), kindje op de buik direct na de geboorte, partner die de baby wil aankleden etc. Rond de 33 weken worden folders mee gegeven over dit onderwerp en een geboorteplan en rond de 35/36 weken wordt hier tijdens een zwangerschapscontrole uitvoerig over gesproken.

Om jullie een beetje in te lezen over de bevalling kun je de volgende links bekijken. Deze links zijn ook in een heleboel andere talen vertaald. Als je de link aanvinkt en daarna helemaal naar beneden gaat kun je kijken of het verhaal in een voor jullie begrijpbare taal is vertaald.

Over beladvies voor de bevalling:
www.verloskundigen-mw.nl//pdf/beladvies_2015_bevalling.pdf

Over de bevalling zelf(hoe is het beloop van de bevalling, wat zijn nou eigenlijk weeën etc.:
verloskundige/subtekstpagina/185/bevallen-hoe-bereid-je-je-voor/

Over houdingen tijdens de baring: opvangen van de weeën, pershoudingen: http://www.knov.nl/uploads/knov.nl/knov_downloads/494/file/Folder_Jouw_bevalling_Welke__houding_past_bij_jou__2013.pdf

Over pijn bij de bevalling en de begeleiding daarin: http://www.deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/187/bevallen-hoe-ga-je-om-met-pijn/

Als de bevalling zonder complicaties verloopt mag er heel veel. De aanstaande ouders, en in het bijzonder de aanstaande moeder, heeft de regie. Zij geeft aan wat en hoe ze het wil. Soms kan een bevalling anders verlopen en is de hulp van de gynaecoloog nodig. De zorg wordt dan overgedragen. Als de weeën al op gang gekomen zijn zullen wij jullie altijd naar het ziekenhuis begeleiden. Daar zal de dienstdoende verloskundige en de gynaecoloog de zorg dan over nemen. Laat de geboorte van de baby niet meer lang op zich wachten dan blijven wij ook bij de bevalling. Als het nog even duurt voordat de baby komt dan gaan we wel weer weg maar, als dat mogelijk is proberen wij wel bij de geboorte aanwezig te zijn.

Het kan dan zijn dat er dingen gebeuren waar men geen rekening mee heeft gehouden. Als het goed is wordt iedere stap duidelijk uitgelegd. Juist door op tijd mensen te informeren, naar het verloop van de bevalling en wat er allemaal gebeuren gaat, wordt er veel angst weggenomen.

Wordt er geen duidelijke uitleg gegeven, geef dit dan aan. De verloskundige en de gynaecoloog kunnen dan de tijd nemen om de gang van zaken alsnog uit te leggen.

Voorbereiding op de bevalling
Het is lang en breed bekend dat angst meer pijnsensatie veroorzaakt. En kennis over het geen je gebeuren gaat rondom de bevalling kan angst wegnemen. Heel belangrijk is een partner die je door dik en dun steunt. Alleen al de psyche van het "niet alleen er voor staan" heeft een enorme invloed. Ook het gevoel zelf de "touwtjes" in handen te hebben kan angstgevoel flink verminderen. Maar simpelweg "niet te kinderachtig" denken over het fikse karwij dat de bevalling is, is al heel goed. Vooral niet denken: "dit doe ik wel effe". Een kind baren is een groots karwij dat met niets anders te vergelijken is. Het is daarnaast ook weer het meest geweldige wat je als mens kan overkomen. De euforie van een baby op je buik nadat je er heel hard voor hebt moeten werken is door niets te evenaren. Bijzonder is dat ook de partner, doordat hij/zij zijn/haar partner steunt, helemaal op kan zijn na de bevalling. Ook de partner geeft, als het goed is, zich helemaal! Voorbereiden op de bevalling is dus een goede zaak. Samen met je partner een cursus volgen. Er zijn hele mooie cursussen in de haptonomie, yoga, zwangerschapsgym. Maar denk bijvoorbeeld ook aan hypnobirthing. Allemaal manieren om met de weeëngolf mee te gaan. Met de storm in je lijf. Het allemaal toe laten. Bij het kopje "extra's" en dan naar "cursussen" kun je meer lezen over zwangerschaps cursussen.


Soms komen alle "toeters en bellen" bij de bevalling kijken, zit je als barende vrouw aan allemaal slangetjes, lukt een vaginale baring niet en wordt het uiteindelijk een keizersnee. Ook dan kan het een mooie ervaring zijn. Zolang de mensen om je heen maar goed kijken naar wat nodig is, voor jou, de baby maar zeker ook je partner. Luisteren naar je behoefte. En vooral jou en je partner iedere stap uitleggen.......waarom iets gedaan moet worden. Als een bevalling een mooi beloop heeft zie je vaak ook dat er geen medische pijnbestrijding nodig is. Op het einde van de bevalling is het "verstand op 0 zetten en een kindje krijgen". Loslaten is waarschijnlijk de grootste kunst! Op het moment dat de bevalling mooi verloopt ( voor een eerste kindje is dat 10 tot 15 uur zodra de weeën "echt" doorzetten ( dus de rommel- latente periode, niet mee gerekend) krijg je veel energie. Iedere keer dat je denk "ik redt het niet meer" omdat de weeën te heftig worden maar je hoort hoe goed het gaat, daardoor kun je verder gaan!

Veel vertrouwen hebben in die gene die de bevalling begeleid ( je verloskundige of gynaecoloog) is heel belangrijk. De psyche heeft zoals al eerder gezegd een enorme invloed op het proces. Net als bij voetbal. Heb je er geen vertrouwen in dan gaat het ook "niet goed". Het is ook belangrijk te beseffen dat je niet alles in de hand hebt. Hoe effectief zijn de weeën? Hoe draait het kindje in het bekken? Of draait het kindje met het hoofdje andersom zodat het meer moeite gaat kosten? Met name als de bevalling langer gaat duren, of als bijvoorbeeld als eerste de vliezen breken (de weeën zijn dan veel scherper zoals bij een inleiding van de bevalling na 42 weken) kunnen de weeën zo heftig zijn dat ze bijna niet op te vangen zijn. Dan kan het fijn zijn om voor "pijnstilling" te vragen. Soms hebben wij ( de verloskundigen) pijnstilling dan al voor gesteld. We zien dat soms al aan komen. Het kan ook zomaar zijn dat je van te voren al een duidelijke beslissing hierover gemaakt hebt.

Nadenken over het persen is ook best belangrijk. Met name bij een eerste kinde is het je moeilijk voor te stellen welke manier je fijn vindt om te persen als de "persweeën" zijn begonnen. Je kunt op de baarkruk bevallen. Dit is een soort WCbril op pootjes. Doordat je al goed zit ( de baby moet immers naar beneden) en je partner achter je zit kan dit heel fijn zijn. Soms is het op bed gewoon prima! Je partner kan dan achter je gaan zitten en is op die manier ook erg betrokken! Vaak moeten we er ook niet te veel bij na denken en je gevoel achterna gaan: op handen en knie'n, of in bad blijven liggen als de persdrang kom. Dan ga je gewoon in bad bevallen. Je kunt zelfs een bad huren om in te bevallen (www.oerbron.nl). Een hele mooie rustige manier van bevallen. Als je voor de eerste keer bevalt gaat de bevalling vaak minder snel. Je moet ook nog "bewijzen" dat het kindje langs de gewone weg geboren kan worden. Soms, als het kindje niet verder wil zakken wordt het een keizersnee. Ook helemaal oké, want als de baby niet vaginaal geboren kan worden kan de keizersnede soms de enige oplossing zijn! Iedere 8 weken hebben wij een voorlichtingsavond over de bevalling ( kijk bij "cursussen"). Daarnaast krijgen de zwangere en haar partner bij 33 weken een geboorteplan met uitleg mee+folders over de bevalling en baringspijn. Hiermee kunnen ze aan de slag en bij 35 weken wordt dit samen met de verloskundige besproken. Ook worden dan stencils besproken en mee gegeven met praktische tips over de bevalling, wanneer te bellen etcetera. Een leuke site om eens te bekijken: www.stichtinglichaamstaal.nl

Thuis of poliklinisch bevallen
Als je geen medische indicatie hebt en dus gezond zwanger bent mag je zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis, poliklinisch, bevalt. Een van ons begeleidt de bevalling met assistentie van een kraamverzorgende (thuis) of verpleegkundige (ziekenhuis) Tijdens de weeën komen we bij je thuis en doen we een onderzoek ( hoe gaat het met de baby? lukt het om de weeën goed op te vangen? hoe ver is de ontsluiting?). Als het nog niet zo ver is gaan we nog een keertje weg. We geven dan altijd advies wanneer jij of je partner moeten bellen. Meestal komen we meerdere keren langs voordat we blijven voor de thuisbevalling of meegaan naar het ziekenhuis bij een ziekenhuisbevalling. Op het moment dat de bevalling 'echt' door gaat zetten (meestal heb je dan 4 of 5 cm ontsluiting) gaan we niet meer weg bij een thuis bevalling of gaan we naar het ziekenhuis met een poliklinische bevalling. Als je het fijn vindt kan al vroeg de kraamverzorgster gebeld worden zodat zij alvast komt. Dit kan gewoon een fijn idee zijn dat er alvast een professionele hulp in huis is .

Ondanks alle negatieve berichtgeving is uit onderzoek gebleken dat de thuisbevalling net zo veilig is als de poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Je kunt hier meer over lezen bij de volgde link het kopje "over de praktijk" en dan naar "kwaliteit en visie" Het allerbelangrijkste is dat je daar bevalt waar jij en je partner je het prettigst voelen. Voor ons staan veiligheid voor moeder en kind voorop. Dus bij te verwachten complicaties verwijzen we naar gynaecoloog of kinderarts. In dat geval mag je zelf een ziekenhuis kiezen.

Als de baby geboren is blijven we nog eventjes bij jullie. Eerst moet de placenta nog geboren worden, we controleren het bloedverlies en misschien moet je gehecht worden. Daarna kijken we de baby goed na en wordt deze gewogen. Ook in deze periode maken we graag tijd en ruimte voor jullie wensen. Misschien wil je de baby graag lang bloot bij je hebben, zelf in een badje doen of laten kennis maken met broertjes en zusjes. Laat ons weten wat jullie wensen zijn.

Daarnaast hebben zowel Rijnsateziekenhuis Zevenaar ( vanaf juni 2013 Rijnstateziekenhuis Arnhem) als het Slingelandziekenhuis in Doetinchem een rondleiding op de verloskamers .

Voor vragen hierover kun je contact opnemen met:
Slingelandziekenhuis Doetichem: 0314-329333
Rijnstateziekenhuis Arnhem 088-0056926